De Composietenfamilie is de grootste familie in onze contreien als het om het soortenaantal gaat. Dat leidt ertoe dat de veelvormigheid, bijvoorbeeld wat de bladeren betreft erg groot is, van gaafrandig langwerpig, tot veerdelig ingesneden en zelfs stekeltandig.
De grote Ranonkelfamilie of Ranunculaceae omvat vrijwel allemaal kruidachtige planten en een aantal geslachten die veel zijn aan te treffen in onze dagelijkse omgeving.
Composieten met witte lintbloemen en een geel hart moeilijk? Tot onze nationale bloem is verkozen Madeliefje, ook wel genaamd Meizoentje. De wetenschappelijke naam van deze plant is Bellis perennis. Een van de vier andere genomineerde soorten was Margriet. Twee andere soorten uit de Composietenfamilie die ook witte lintbloemen en een geel hart hebben en veel voorkomen in ons land zijn Echte kamille en Reukeloze kamille.
De grote Rozenfamilie of Rosaceae omvat kruiden, struiken en bomen. De bladeren staan meestal verspreid aan de stengels, takken en twijgen en hebben aanvankelijk steunblaadjes die al vrij snel afvallen.
Een fenomeen dat vooral van belang is in het voorjaar is dat sommige planten warmte benutten om insecten aan te trekken voor bestuiving en bevruchting. We maken daarbij onderscheid tussen planten die passief de warmtestraling van de zon invangen en planten die actief warmte produceren.
Bij krokus soorten zit, tijdens de bloei, het vruchtbeginsel in de bloem- of kroonbuis veilig onder de grond. Dit is wel nodig wanneer je bedenkt hoe vroeg sommige krokussen bloeien.